Álomból-hivatás, két fiatal útja a légierőnél.

Álomból-hivatás, két fiatal útja a légierőnél.

Fiatalok a katonai pályán, akik az álmukat valósítják meg.

2021. július 05. - HuNAF civilblog

Az időpont, 2021.07.02. Kecskemét.

Lehetőség nyílott arra, hogy a Nemzetközi Repülőnap sajtótájékoztatóján találkozhassak újra, két általam nagyra becsült fiatal tehetséggel. 

Egyikük, a katonai hajózó pályája elején, de már az NFTC-ben résztvevő hadnagy, Lénárt Kinga, akit már többször láthattunk a médiákban, többek között egy Gripen második ülésében is.

Azt az úriembert, aki tavaly elhozta Ostrava-ból a közönségszavazatok alapján a különdíjat, szintén nem kell bemutatnom, igen, ő Majerik Máté főhadnagy, Gripen demo pilótánk. 

Mindkettőjüknek három kérdést tettem fel, ami engem civilként nagyon érdekelt, és motiváló lehet azoknak a fiataloknak is, akik szeretik a repülést, és ebben a hivatásban látják a jövőjüket.

Szia Kinga! 

 8 évvel ezelőtt, ugyan itt, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis betonján álltál civilként, a 2013-as Repülőnapon, mint szemlélő. Most, ha visszagondolsz arra a pillanatra, hogyan emlékszel, mi változott meg az életedben? 

dsc_0478_1.JPG

Kinga : 

Őszintén szólva, tisztán emlékszem arra a repülőnapra is, azért beszélek többesszámról, mert előtte, 2003-tól kezdve minden Kecskeméti Repülőnapon részt vettem.

A repülés iránti szeretetemet édesapámnak, és ezeknek a Kecskeméti Repülőnapoknak köszönhetem. Ő hozott el engem ide még kisgyermekként, és ezek a légibemutatók hívták fel a figyelmemet, a harci repülésre. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy egy napon, katonai pilótaként szeretném szolgálni Magyarországot.

2013-ban vágyakozva álltam a tömegben. Tudtam, hogy be fogom adni a jelentkezésemet, a NATO Flying Training in Canada ( NFTC ) programra, és a sorsra bízom magam, hogy megfelelek-e a fizikai, pszichológiai, és egészségügyi vizsgálatokon. Abban reménykedtem, hogy talán egy napon, én is ott állhatok a Repülőnapon, mint a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó katonai pilóta. 

Mi változott? Körülöttem sok minden, én pedig felnőttem a feladatokhoz. Sikeresen megfeleltem a fent említett vizsgálatokon, és bekerültem az NFTC programba. Jelenleg a képzésem az első fázisnál tart, melynek az MH 86. Szolnok Helikopter bázis ad otthont.

Szerk.: Nem csak egy újabb repülőnap küszöbén állunk, de 2,5 hónap múlva egy újabb lépcsőfok következik a pályafutásodban. Milyen feladatok várnak még rád addig ? 

Kinga :  Az NFTC másodig fázisára, már csak pár embert választanak ki közűlünk, akik elutazhatnak Kanadába, és folytathatják a kiképzést a CT-156 Harvard II. típusú kiképző repülőgépen.

Lassan befejezem az itthoni első fázist, de még vár rám néhány navigációs, műszeres, illetve kötelékrepülés a Zlin-242L kiképző repülőgéppel.

A képzés eddigi szakaszában már teljesítettem, a négy hónapos elméleti, és fizikai követelményeket, az ejtőernyős ugrásokat, az angol katonai felsőfokú nyelvvizsgát, illetve az egyedül repülést, és a műrepülést is.

Szerk: Mit üzensz azoknak a lányoknak, fiúknak, akik mondjuk idén Augusztusban, hasonló "szerelembe" esnek itt a Kecskeméti Repülőnapon? 

Kinga : Először is azt, hogy ha felkelti az érdeklődésüket a katonai repülés, ne féljenek jelentkezni! 

Fontos kiemelnem azt, hogy ez egy hivatás, nem lehet félvállról venni a katonai pályát. Az ember, itt kilép a komfortzónájából, és nap, mint nap küzdeni kell a cél eléréséért, és soha nem szabad feladni! 

Köszönöm szépen, hogy megosztottad velünk az életed egy kis szeletét, és nagyon sokan drukkolunk, hogy elérd azt a célt, amit kítűztél magadnak! Bízom abban, hogy sokan követik majd a példádat, és lássuk be hölgyek, urak, tényleg nincs lehetetlen....

img_6658.JPG

Szia Máté! 

2020-ban Ostrava-ból elhoztad a különdíjat, a közönségszavazatok alapján. Olyan nagy nevek elől, mint Martin Sonka & Ivo Kardos display pilóták. Mit éreztél akkor, mikor megtudtad ezt a hírt? 

Máté :  Nagy öröm volt tapasztalni a hazai szavazatok számát, aminek köszönhetően a Gripen bemutatónk nyerte el az elmlített díjat. Jó tudni, hogy ilyen sokan követik figyelemmel a munkánkat, és köszönjük mindenkinek a támogatást. 

Szerk: Több interjúban láthattuk, olvashattuk, hogy milyen hosszú utat jártál be, hogy elérd az álmod. Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik szeretnék követni a példádat? 

Máté : Természetesen a Gripennel repült bemutatók egyik fő célja, a fiatalok figyelmének felkeltése, a katonai, azon belül is a -katonai pilóta- pályára irányítása.

Az utóbbi időben erre viszonylag kevés lehetőség adódott, de az Augusztusi Nemzetközi Repülőnap, és Haditechnikai bemutatón nem csak a levegőben láthatnak minket, de a földön is találkozhatnak velünk, a kiállított repülőgép mellett, a Puma század standjánál. 

Addig is, ha van kérdésük hozzám, mint eddig is, szívesen válaszolok, keressenek bátran akár Instagramon, akár Facebookon. 

Szerk: A Kecskeméti Repülőnapra már a sok bizonytalanság ellenére is készültetek, készültök, végre a nagyközönség is láthat élőben. Milyen programra számíthatunk tőletek? 

Máté : Gripennel az egyéni bemutatóinkat, sok-sok infracsapdával, és terv szerint a szárnyvégeken elhelyezett, füstgenerátorokkal fogjuk még látványosabbá tenni. Személy szerint, a saját programomba került új elem is, amit nem rég próbáltam ki. Illetve változatosságot jelent Szentendrei Dávid százados kollégám bemutatója is, mivel az alap programunkat, a saját ízlése szerint változtatta meg, így egyedi repülést láthatnak a nézők tőlünk.

Terv szerint a rendezvény egyik napján Dávid repüli a bemutatót, a másik napján én. E mellett a teljes Gripen állománnyal készülünk nagyobb géplétszámú, taktikai bemutatóval elkápráztatni a vendégeket, szimulálva egy repülőtér támadását. Mindezt természetesen látható távolságból, előtérbe helyezve a látványosságot. 

Köszönöm szépen, hogy szántál ránk egy kis időt, és a fentiek alapján biztosra veszem, hogy sokan fognak keresni akár a standnál, akár az elérhetőségeiden. További sok sikert kívánok neked! 

Két fiatal, két életút, és ami közös bennük, van hivatásuk! Nehéz utat jártak be, külön-külön, és ma már egy ország büszke rájuk, és bajtársaikra. Szeretnétek megismerni őket személyesen is? Augusztus 28-29 Kecskemét, Nemzetközi Repülőnap, és Haditechnikai bemutató, Ők ott lesznek. 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teislehetszkatonaivadaszpilota.blog.hu/api/trackback/id/tr1716613210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása